Op deze pagina vind je een overzicht van al onze blogs, klantcases, artikelen, e-books en whitepapers.
Klantcase: Loopbaan-APK’s bij VOBO-scholen
Om medewerkers te binden en boeien maakt VOBO-scholen gebruik van de Loopbaan-APK’s van SLIM als vast onderdeel van hun talentmanagement-programma.
Jaar 2023/2024
Drijfveren van schoolleiders; waarom wil je die leiderschapsrol?
In deze blog beschrijven wij wat drijfveren zijn en hoe ze kunnen worden gemeten. Wat weten we over de motivatieprocessen van effectieve schoolleiders? Welke drijfveren zijn kenmerkend in hun leiderschap?
7 tips om meer uit (assessment)feedback te halen.
In deze blog geven wij 7 tips om het rendement van (assessment) feedback te verhogen. In het bijzonder interessant voor HR-professionals, adviseurs leren en ontwikkelen, coaches en leidinggevenden die medewerkers die op assessment zijn geweest mogen coachen in hun verdere ontwikkeling.
Transitie van leerkracht naar schoolleider.
In deze blog beschrijven wij verschillende mindshifts en transities die een startende schoolleider doormaakt en geven wij antwoord op de vraag welke aanpak effectief is bij het begeleiden of stimuleren van startende schoolleiders.
Stop ermee! (althans op deze manier….)
Niet nieuw, maar wel belangrijk! Ondanks dat er al veel over geschreven is, blijft het voor ons van belang om de zin en onzin van bepaalde testen mee te geven. Niet zozeer voor onszelf, als wel voor mensen die ermee werken en er blind op varen. Ben er alert op en weet waarvoor je het in kunt (of mag) zetten en vooral waarvoor niet. Let op de risico’s hiervan! Meer vanuit de praktijk dan vanuit de theorie geschreven.
De voorspellende waarde van het gestructureerd interview; a match make in heaven?
Een recente metastudie laat zien dat de voorspellende waarde van een ongestructureerd maar liefst de helft lager is dan die van een gestructureerd interview. In deze blog zoomen we onder andere in op welke wijze je het beste structuur in een interview kan aanbrengen.
02/05/2023
Een assessment is meer dan een selectie-tool
In deze blog zoomen we in op de veranderingen die het assessment heeft ondergaan en kijken we hoe het assessment van selectie-tool tot een veel breder evaluatiemiddel en ontwikkel- en sturingsinstrument is gegroeid.
30/11/2022
Het stimuleren van persoonlijke ontwikkeling: talenten benutten of ontwikkelpunten aanpakken?
Hoe kan je groei en persoonlijke ontwikkeling het beste stimuleren? Door de focus te leggen op iemands sterke punten? Of juist door je te richten op het verbeteren van je minder sterke punten?
28/10/2022
Waarom blijven we toch om cv’s vragen?
Er wordt hardnekkig vastgehouden aan het oude ‘vertrouwde’ cv, terwijl uit wetenschappelijk onderzoek naar voren komt dat de voorspellende waarde hiervan gering is. Waarom blijven we dan toch om cv’s vragen?
28/09/2022
Hoe spannend is een assessment? En wat kun je eraan doen?
In de praktijk merken wij dat een assessment voor veel mensen een bepaalde mate van spanning met zich meebrengt. Deze blog zoomt in op wat een assessment inhoudt, wat de invloed is van spanning en wat je kunt doen om zo goed mogelijk met deze spanning om te gaan.
16/08/2022
De kunst van het vakantievieren
Wat is pre-vakantiestress? Waarom zijn veel mensen de eerste dagen van hun vakantie ziek? Wat is gezonder: een actieve
vakantie of een relaxvakantie? En wat is eigenlijk de ideale vakantieduur om goed tot rust te komen?
19/07/2022
Ik ga op zoek naar een nieuwe uitdaging!
Steeds vaker zie je berichten van mensen die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging. In deze blog kijken we naar 2 theoretische modellen die organisaties kunnen gebruiken om te anticiperen op de behoeften van medewerkers.
27/06/2022
De juiste persoon voor de plek? Of de juiste plek voor de persoon?
Een goede match, leidt niet alleen tot een lager verloop, maar ook tot een hogere baantevredenheid en betrokkenheid. In deze blog geven wij 3 tips om organisaties te ondersteunen bij het behouden en/of herstellen van deze match.
02/05/2022
Burn-out, liever voorkomen dan genezen
In deze blog gaan we in op wat burn-out nu daadwerkelijk is, wat de samenhang tussen burn-out en bevlogenheid is en welke strategieën werknemers én werkgevers kunnen inzetten om burn-out te voorkomen en bevlogenheid te bevorderen. Werkplezier verhogen is misschien wel de beste manier om ziekteverzuim te verlagen.
19/04/2022
De complexe relatie tussen persoonlijkheid en werkprestatie
7 verklaringen en 5 tips voor de complexe relatie tussen persoonlijkheid en werkprestatie.
17/03/2022
Drijfveren en interesses als voorspeller van werkprestatie
Volgens nieuwe psychologische inzichten hebben interesses meer voorspellende waarde dan vooraf werd gedacht. Dit blog zoomt verder in op de voorspellende waarde van drijfveren en interesses in een selectiecontext.
22/02/2022
Gelijke kansen bij assessments
In dit blog staan we stil bij de neutraliteit van de verschillende selectiemethoden en bespreken we verschillende manieren om gelijke kansen te realiseren.
12/01/2022
Het belang van cognitieve capaciteiten
Cognitieve capaciteiten zijn een van de belangrijkste voorspellers van werkprestatie en daarom een essentieel onderdeel bij assessments.
09/12/2021
Laat wat je als schoolleider hebt geleerd vanuit de praktijk meetellen voor je herregistratie.
21/11/2021
Werkstress aanpakken door beter leiderschap. Pleidooi voor het bouwen van een positieve werkomgeving in de strijd tegen werkstress en lerarentekort.
15/11/2021
Wil je als schoolleider de door jou doorgemaakte ontwikkeling vanuit de praktijk meenemen voor jouw herregistratie? Zie onze infographic wat wij als professioneel beoordelaar voor je kunnen betekenen.
01/11/2021
Virtual Reality (VR) assessment
Het VR-assessment is een innovatieve testmethode om van een assessment ook een beleving te maken (candidate experience). En hoe beter de experience, des te beter is dit voor het imago (employer brand) van de werkgever.
01/11/2018